Mízování proutí
Přírodní míza - seřezávání prutů z keřů po vyrašení lístků na jaře
- snižuje se úroda proutí v příštím roce
Umělá míza - v teplé místnosti (teplé sklepy, chlévy), občas pokropit
- v jámě
- v nádržích : kovové vany, v potocích, tůních, náhony k mlýnům
- umělé mízovny, speciální místnost
Na jaře začíná ve vrbových prutech proudit míza.
Míza - proutí mezi dřevem a kůrou a kůra jde snadno odloupnout.
Barva proutí zůstává přírodní.
Dobře se loupe.
Loupalo se ve velké míře pro snadnou dostupnost.
Časově omezena - jen na jaře.
Vaření proutí
Další způsob loupání je vaření v kotly.
Proutí se vaří, aby voda rychle vnikla do dřeva a nasákla horkou vodu a pak se pro vyndání z kotle schladí studenou vodou.
To má za následek, že se kůpra oddělí od dřeva a dá se dobře oloupat.
Barva proutí - při vaření vniká do prutů barvivo z lýka a prut se tak přírodně zbarvý.
Popis kotle - kovová vana o rozměrech d 2 x š 1 x v 1 nebo d 3 x š 2 x v 2.
Ohniště pod vanou z jedné strany komín z ohniště, vana bývá obezděná.
Doba vaření - 8 - 10 hodin od doby, kdy se vaří voda.
Doba loupání - hned po uvaření proutí se po nechání v kotly nebo se dá do igelitu zapařit, lépe
se loupe
Výhody - vaření - loupání se může dělat celoročně
Loupání
Po mízování a vaření se loupe proutí - zbavuje se kůry
Prvopočátky loupání
Kůra se slupovala ručně nebo se seškrabávala nožem přes koleno.
Nástroje
Dračka - protahovalo se mezi železy, narušila se kůra a pak se odtrhla od prutu dřeva.
Stroje
Byla snaha ulehčit a zrychlit loupání. Pérama na točícím bubnu.
Stroje poškozovaly pruty.
Organizování loupání
Práce pro pomocné síly.
Loupáné proutí se usuší, sváže a uskladní.
Skladování a namáčení
Po sklizni se proutí váže do snopů a stavý se do panáků, aby dovnitř mohl vzduch a voda z čerstvě nařezaného proutí mohla pryč.
Po vyschnutí zeleného proutí se snopy skladují v hranici pod střechou nebo se přikrývá plachtou před deštěm.
Loupané proutí: suché proutí svazujem do snopů a skladujem vodorovně nebo svisle opřené o zeď. Může se skladovat v nevytopených místnostech.
Proutí skladujeme vystříděné a přebrané.
Namáčení
Čerstvě zelené proutí se nenamáčí a přímo se s nim plete; do doby než sluníčko proutí vysuší.
Zelené suché proutí namáčí se ve vodě ve vanách cca 14dní. Kůra brání snadnému vniknutí vody do dřeva.
Zelené suché proutí - po napařování
- namáčí se do teplé vody v plechové vaně, pod kterou se topí dřevem
- doba namáčení cca 4 hodiny
Loupané proutí - namáčí se ve vaně
- nesmí být plechová a napuštěná dešťovou vodou (měkká voda)
- proutí zčernává
- doba namočení cca 6 hodin
Nářadí
Pro snadnou výrobu košů velmi pomáhají nástroje.
Základní nářadí
Košíkář si vystačí s několika druhy nářadí - zahradnické nůžky, nůž, stloukávací železo, špičku, metr.
Na pletení je potřeba více nářadí a věcí, aby si košíkář usnadnil pletení.
Vana na namáčení, pracovní deska, nádoba na vodu a houbu, stoličku, odkládací stolička na nářaqdí.
Pomocné nářadí
Kladívko, kleště, boční kleště, kulaté kleště, ploché kleště, tužka, zahnutá špička, silná špička, brousek, pilka, dračka, štípač, hoblík, úžička.
Fomy na koše
Košíkáři si pomáhají různýma formama a šablonama na koše.
Na tvar ucha, kříž na hranaté koše, kruhy a ovály na horní tvar koše.
Pomocný materiál
Hřebíky, provázky, kyselina citronová.